Keith Bakker

OM eist zes jaar cel en tbs tegen Keith Bakker

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist en tbs tegen Keith Bakker (60). Ook wil het OM dat hij 13 jaar lang niet meer als hulpverlener aan de slag gaat.

Justitie heeft de voormalige verslavingsgoeroe aangeklaagd voor verkrachting van een minderjarig meisje dat hij hielp met haar eetstoornis. Het Openbaar Ministerie stelt dat Bakker het toen 16-jarige slachtoffer van het voorjaar van 2016 tot augustus 2018 heeft misbruikt in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. Volgens het OM was er absoluut geen sprake van een vrijwillige relatie, zoals Keith Bakker eerder op de dag verklaarde.

Grof misbruik

Volgens de officier maakte Bakker met psychisch overwicht ‘grof misbruik van een kwetsbaar meisje’. Zo zou hij hebben gedreigd met suïcide als ze de relatie zou verbreken. Ook zorgde hij er volgens het OM voor dat de relatie van het meisje met haar ouders verslechterde en ze geen vriendinnen meer zag. Het meisje leefde volgens het OM geïsoleerd. ‘Op een gegeven moment bezat hij mijn hele leven. Ik was verplicht over alles te liegen. Ik verloor iedereen’, vertelde het meisje aan de rechters.

Beroepsverbod

Het OM verwijt Bakker ook dat hij nog als hulpverlener heeft gewerkt, terwijl hij sinds 2012 een beroepsverbod heeft. Hij hielp zes jongeren met diverse verslavingen. Het geld dat hij daarmee verdiende, ruim 89.000 euro, wil justitie hem afnemen.