Matthijs van Nieuwkerk

Scheiding maakt ex-vrouw Matthijs van Nieuwkerk miljonair

Na jaren van geruchten over minnaressen en ontrouw is Matthijs van Nieuwkerk na een huwelijk van 35 jaar uiteindelijk toch vertrokken bij zijn echtgenote Karin. Ook was er meteen een nieuwe liefde: de zestien jaar jongere Martha Riemsma, hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia.

Sinds hij in het geheim bij zijn vrouw wegging, woont Matthijs in zijn eentje – of toch niet helemaal – in hun tweede huis, in het Achterhoekse dorpje Eefde. Daar is iets opmerkelijks mee aan de hand, ontdekt Weekend. Dit huis blijkt alleen eigendom te zijn van Karin. Waarom ervoor gekozen werd om het alleen op haar naam te zetten, is onduidelijk. Misschien dacht de tv-ster het zo geheim te kunnen houden als schuiladres, maar dat pakte anders uit. De boerderij is momenteel zo’n vijf ton waard en hoeft niet verdeeld te worden bij de scheiding, aangezien de twee op huwelijkse voorwaarden trouwden. De boerderij blijft van Karin, Matthijs kan hem van haar overkopen als hij wil.

Echtelijke woning

Karin woont momenteel in de echtelijke woning in Amsterdam, aan een gracht die voor velen geldt als de mooiste van Amsterdam. De begane grond en de eerste etage kochten Matthijs en Karin in 1990 voor ruim 180.000 euro. Acht jaar later namen ze er voor een ton de tweede etage bij. Nog eens twee jaar later kwam het hele pand in hun handen door de aankoop van de derde etage voor dik twee ton. Inmiddels is het huis van 200 m² zo’n 1,7 miljoen euro waard en dat betekent dat Karin als miljonair uit de scheiding komt. Van het Amsterdamse pand hebben ze namelijk wél allebei de helft in eigendom, waardoor 850.000 euro voor Karin is. Opgeteld bij de half miljoen van de boerderij maakt dat haar zeer welvarend met een vermogen van 1,35 miljoen euro. Bovendien vindt er mogelijk nog een verrekening plaats van Matthijs’ tv-miljoenen en kan Karin een vorstelijke alimentatie tegemoet zien.

Verdeeld is er echter nog niets, wat erop wijst dat de twee op papier nog getrouwd zijn. De afwikkeling kan, zoals bij veel scheidingen waarmee veel geld gepaard gaat, nog wel even duren.