Zomerfotosessie Gezin Koning Willem Alexander

We zijn er maar mee in de weer, met ons Koninklijk Huis

Och, dat koninklijk huis. Ons Koninklijk Huis. Dan weer lopen we met ze weg als het een feestje betreft, en dan speelt de tegenstand weer op als het om het geld gaat. Marc van der Linden schreef over dat laatste een duidelijke column. Als we zijn bevindingen erop naslaan doen die royals van ons het zo gek nog niet. 

Je moet je eens voorstellen hoe het zou zijn als je iedere dag in die enorme auto wordt rondgereden naar allerlei mensen in den lande. Praatje hier, praatje daar. Na drie dagen zou de gemiddelde Nederlander daar al tabak van hebben. En we oordelen maar. Wat weten we er eigenlijk van, wie weet of de koning stemrecht heeft en hoe de koning wetten ondertekent? Weten we wat de Instagram-accounts van het Koninklijk Huis zijn en hoe je het Koninklijk Huis een brief stuurt? Op al deze vragen krijg je antwoord via de website Het Koninklijk Huis. Dat is best bijzonder. Wij als Nederlanders mogen, in tegenstelling tot hoe het erin andere landen aan toegaat, veel van ze weten. Niet precies of prinses Alexia een Fanny pack naar school draagt, maar wel of je als particulier foto’s van de leden van het Koninklijk Huis mag maken. Het antwoord is overigens: ja. Als je deze kiekjes maar niet publiceert. 

Wat we wel weten: het Koninklijk Huis houdt van schaatsenrijden

Al met al denken we uiteindelijk over de Koninklijke leden veel te weten, maar dat is natuurlijk niet zo. En moet dat überhaupt wel? Laten we gewoon genieten van koninklijke optredens tijdens feestdagen of bij sportactiviteiten. Over dat laatste gesproken, de leden van de Koninklijke familie laten zich regelmatig zien bij het schaatsen. Deze Hollandse sport doen ze klaarblijkelijk graag. Een aantal anekdotes. Op 5 februari 1895 kreeg de burgemeester van Leidschendam, die ook districtscommissaris van de Zuidhollandsche IJsvereeniging was, een bericht van paleis Huis ten Bosch. De toen veertienjarige koningin Wilhelmina wilde graag een schaatstochtje maken! Onmiddellijk stuurde de burgemeester baanvegers en inspecteurs het ijs op om de hele route vanaf de Goowatering bij zijn dorp tot Voorburg schoon te vegen en te inspecteren. Kom daar nu nog maar eens om! 

Wilhelmina bleek overigens tot op hoge leeftijd liefhebster van het schaatsen en alle ijspret. In de winter van 1947 verscheen zij onverwacht in Monnikendam, stapte in één van de ijsschuitjes en maakte een tochtje over de bevroren Gouwzee. Juliana nam deze liefde voor het schaatsen later over en interesseerde ook haar echtgenoot prins Bernard hiervoor. ‘In de winter van 1940 schaatste prinses Juliana nog over de Gouwzee naar Marken en in dezelfde winter velde prins Bernard het salomons-oordeel over de tumultueuze finish van de Elfstedentocht’, zo staat op de website Schaatsen.nl vermeld. En natuurlijk kennen we allemaal W.A. van Buuren nog die in 1986 de Elfstedentocht schaatste. 

Wat trekt Máxima aan naar haar werk?

Naast interesse in koninklijke feestelijkheden en deelname van leden van het Koningshuis aan sport, zijn de meeste mensen ook altijd nieuwsgierig naar wat de Koninklijke leden dragen. Dan bedoelen we niet zozeer de tassen die ze bij zich hebben, hoewel soms ook wel, maar vooral de kleding. 

Wat draagt prinses Amalia op een zonnige dag, wat trekt koningin Máxima aan naar haar werk en past de kleur van het kostuum van koning Willem-Alexander wel bij de kleur van zijn baard. Kortom; we zijn heel wat uurtjes kwijt aan het volgen van het reilen en zeilen van ons vorstenhuis. Of je nu fan bent of niet. Je kunt ze in het openbaar ontmoeten, en dat is al heel wat. Stop in je crossbody tas een goed fototoestel voor die ene kiek. Of je die privéfoto mag publiceren? ‘Publicatie van een privéfoto is volgens de rechter gerechtvaardigd wanneer daarmee een bijdrage wordt geleverd aan een publiek debat over een zaak van algemeen belang. Onschuldige vakantiefoto’s doen dat niet. Hierover zijn uitspraken geweest van de Nederlandse rechter en van het Europees Hof voor de rechten van de mens. Media maken zelf de journalistieke afweging of een foto nieuws is. De kwalificatie ‘nieuws’ is op zichzelf geen juridische rechtvaardiging om tot publicatie van een privéfoto over te gaan’. Duidelijk.