Johan Derksen

Johan Derksen terug op de radio na ‘kaarsenrel’: ‘Storm in een glas water’

Johan Derksen is vanaf maandag dagelijks te horen op Radio Veronica met het programma Muziek voor Volwassenen. Eerder dit jaar raakte de 73-jarige voetbalkenner na de ‘kaarsenrel’ in tv-programma Vandaag Inside, zijn radioprogramma op Rijnmond kwijt. “Ik heb het altijd een storm in een glas water gevonden en dat vind ik nog steeds”, zegt hij tegen het ANP.

Behoefte het alsnog uit te praten heeft Johan niet. “Nee, ik doe daar niet moeilijk over. Het is de tijdgeest. Maar die weerhoudt mij er niet van om gewoon mijn mening te verkondigen. Ik accepteer gewoon de gevolgen. En gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen in dit land.”

Zijn herstart op de radio zal volgens Johan een verademing zijn, want van het huidige aanbod op de landelijke radio heeft bepaald geen hoge pet op. “Alle radioshows hebben hetzelfde format met lachen en leuk doen. Die mensen voeren allemaal een one-man-show op. Het zijn cabaretiers die zinloze gesprekken voeren met Miep uit Meppel. Ze doen er alles aan om de show te stelen en muziek is slechts een niet-relevante omlijsting daarvan”, stelt De Snor. “In dat kader ben ik wel uniek, want bij mij draait het om de muziek. Muziek is de hoofdzaak en ik ben maar een figurant.”

Koude rillingen

Bij de aankondiging van zijn programma liet Derksen al weten dat er “een mix van blues, americana, soul, country, gospel en rock” in te horen is. Vooral geen populaire muziek van nu, zegt hij. “Het is namelijk niet zo dat hitmuziek leuk is om aan te horen. Je krijgt de hele dag die bullshit over je heen, terwijl er elke dag fantastische albums worden gemaakt. Maar die hoor je nooit”, zegt Derksen, die kennelijk toch af en toe de radio aan zet. “Ja, ik luister weleens. Maar de koude rillingen lopen me dan over de rug. Radio in Nederland is het feest van de wansmaak.”

Tijdgeest

Dat er ook in Nederland markt is voor dat andere geluid, heeft Derksen in de afgelopen jaren al wel laten zien vindt hij. “Ik heb talloze theatershows gemaakt over deze muziek, allemaal uitverkocht, en het radioprogramma dat ik jarenlang maakte bij Rijnmond werd goed beluisterd”, somt hij op. Het verbaast hem dat die muziek geen gehoor vindt op de Nederlandse radio. “Nederland bestaat voor de helft uit oudere jongeren. Mensen die zijn opgegroeid met The Beatles en The Stones. Die groep wordt nu door de grote radiostations vergeten. Ze spelen geen rol meer, terwijl het de grootste doelgroep van Nederland is.”