Wim Suurbier

Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij was rechtsback in het legendarische elftal van Ajax in de jaren zeventig.

Wim Suurbier mag met recht een Ajax-icoon worden genoemd. Hij speelde maar liefst 509 wedstrijden voor Ajax en won drie keer de Europacup 1.

Ook kwam hij 60 keer uit voor het Nederlands elftal, waarbij hij twee keer, in 1974 en 1978, een verloren WK-finale speelde.

Na zijn vertrek bij Ajax speelde Suurbier onder meer voor Schalke 04, Metz en Sparta. Ook kwam hij in de Verenigde Staten nog voor een aantal Amerikaanse clubs uit, soms als speler-trainer.

Door een knieblessure moest hij zijn actieve loopbaan in het seizoen 1986-1987 beëindigen. Daarna was hij vooral in de VS nog een paar jaar werkzaam als trainer.

René van der Gijp herinnert zich heel te hebben afgelachen met Suurbier. Na een avondje doorzakken reed de Ajacied naar huis met Van der Gijp op de bijrijdersstoel. Toen het duo in een politiefuik reed, klommen ze snel op de achterbank. Met een stalen gezicht verkondigden ze vervolgens aan de agenten dat hun denkbeeldige chauffeur op de vlucht was geslagen. Die geloofden het duo en brachten de twee aangeschoten profvoetballers zelfs netjes naar huis.

De laatste jaren van zijn leven liet Suurbier zich niet vaak meer zien in het openbaar. Hij had geen behoefte aan publiciteit en ook geen zin om terug te blikken op zijn loopbaan. Vandaar ook dat hij vriendelijk bedankte voor een boek waarin hij de hoofdpersoon was.

Op 25 april werd Suurbier getroffen door een hersenbloeding. Hij vocht in het VU Medisch Centrum in Amsterdam wekenlang voor zijn leven, maar heeft die strijd dus verloren.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen