Jan des Bouvrie

Wat maakte Jan des Bouvrie zo bijzonder?

In 2020 moest Nederland afscheid nemen van Jan des Bouvrie. De interieurontwerper overleed op 4 oktober, waarna veel bekende Nederlanders een laatste ode aan hem deden op social media. Iedereen bewondert hem voor zijn prachtige designs die regelmatig in magazines of op TV te zien zijn. Dit maakte hem zo bijzonder.

Terug in de tijd

Om uit te leggen waardoor Jan des Bouvrie zo bijzonder maakte moeten we terug in de tijd; naar de jaren ‘70. Het interieur van de Nederlandse woonkamers was destijds erg kleurrijk. Het was natuurlijk de periode van de hippies en flower power, waar erg veel kleur gebruikt werd om de inrichtingen lekker gezellig te maken. Het idee van make love, not war was destijds natuurlijk populair. Jan des Bouvrie was de eerste die dit concept wist te doorbreken in het interieur. Hij gebruikte in zijn ontwerpen juist eenvoudige kleuren om ervoor te zorgen dat de vormgeving meer sprekend werd. Kenmerkend voor zijn designs is met name wit met afgeronde vormen.

Een frisse uitstraling

In zijn interieurontwerpen gebruikte Jan des Bouvrie dus veel wit. Dit zorgde voor een frisse uitstraling, vooral als je het vergelijkt met het smoezelig bruin dat in de jaren ‘70 zo populair was. Ook kwam de ruimtelijkheid van een interieur meer tot haar recht door wit te gebruiken. In die tijd was dat meer uitzondering dan regel in de Nederlandse huiskamers. Bovendien zorgde het voor een Mediterraanse uitstraling, waardoor je het gevoel van vakantie in eigen huis kreeg. Met behulp van Kwantum stalampen kun je hier ook voor zorgen. 

Minimalistisch nog altijd populair

De designs van Jan des Bouvrie zijn altijd relatief minimalistisch geweest. Hij gebruikte een strak en simpel ontwerp met veel ruimtelijkheid onder het motto less is more. Alhoewel dit erg eenvoudig klinkt, is dit niet het geval. Hoe simpeler een design lijkt, hoe moeilijker het namelijk wordt om het ontwerp echt mooi te maken. Toch was Jan des Bouvrie hier zeer succesvol in. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van de minimalistische stijl, wat nu nog altijd mateloos populair is.