Olivia De Havilland2

Hollywood staat stil bij dood Olivia de Havilland

Na de dood van Hollywoodlegende Olivia de Havilland stroomden social media zondag vol met eerbetonen aan de Gone With The Wind-ster.

De Havilland stief dit weekend op 104-jarige leeftijd. Veel collega’s uit de filmindustrie prezen haar om haar strijd tegen de enorme macht van filmstudio’s in de eerste helft van de afgelopen eeuw. De actrice klaagde in 1943 Warner Bros aan nadat de studio had geprobeerd haar te dwingen zes maanden langer voor het bedrijf te werken dan haar contract voorschreef, omdat ze tijdens haar dienstverband een keer een rol had geweigerd. De zaak resulteerde in een wet die bekend staat als de De Havilland Law, en voorschrijft dat personen na zeven jaar onder contract in onderhandeling mogen met een concurrerende opdrachtgever.

De De Havilland Law werd in 2008 nog gebruikt in een rechtszaak van band 30 Seconds To Mars. Frontman Jared Leto schreef zondag op Twitter dat hij de actrice daarna in haar woonplaats Parijs heeft ontmoet om haar te bedanken voor haar inzet voor artiesten. ‘Ze had zo’n klasse. Ik heb al haar lieve en doordachte brieven bewaard die ze met de hand schreef op blauw briefpapier. Alsof ze uit een andere tijd kwamen.’

Antonio Banderas twitterde: ‘Olivia de Havilland, een icoon van de cinematografie is heengegaan. R.I.P.’ Oscarorganisator The Academy liet weten: ‘Tweevoudig Oscarwinnares Olivia de Havilland was de spil van Hollywoods gouden tijdperk en een ongekend talent. Een ware legende in onze industrie.’ Jane Seymour schreef: ‘Olivia de Havilland was meesterlijk. Ze was een briljante actrice waarmee ik gelukkig mocht werken voor The Woman He Loved. Ik zal die herinnering altijd blijven koesteren. Rust zacht Olivia, we zullen je ontzettend missen.’

Dame Olivia overleed volgens haar woordvoerder zaterdag in haar slaap. Ze laat een 64-jarige dochter achter. Haar zoon overleed begin jaren 90 op 41-jarige leeftijd.

Jared Leto
Jared Leto
The Academy
The Academy

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen