Daniel Craig

Koninklijke onderscheiding voor Daniel Craig

Daniel Craig krijgt een koninklijke onderscheiding. Ook Joanna Lumley en filmveterane Vanessa Redgrave zijn bekendere Britten op de New Years Honours-lijst van Queen Elizabeth, die traditiegetrouw op de eerste dag van het nieuwe jaar bekend wordt gemaakt.

Joanna Lumley en Vanessa Redgrave ontvangen beide de hoogste onderscheiding voor hun bewezen diensten aan de wereld van drama. Zij mogen dan de titel dame voeren. Toen Lumley, bij het grote publiek het meest bekend van haar rol in Absolutely Fabulous, hoorde dat ze geridderd gaat worden, barstte ze in huilen uit, vertelde ze aan de BBC. ‘Het was een schok. Ik legde mijn hoofd in mijn handen en snikte als een baby.’

James Bond-ster Daniel Craig wordt onderscheiden in de Orde van Sint-Michaël en Sint-Joris. Ook Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson krijgen een onderscheiding.

Andere bekende namen die een lintje krijgen van de Britse koningin zijn Elton Johns tekstschrijver Bernie Taupin en scenario- en romanschrijver Anthony Horowitz. Spice Girl Melanie Brown wordt geëerd voor haar werk als als beschermvrouwe van Woman’s Aid, een liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld.

Elk jaar op 1 januari horen honderden Britten dat ze een koninklijke onderscheiding ontvangen voor uitmuntend werk in sectoren als kunst, wetenschap, sport en politiek. Op een later moment ontvangen zij de fysieke onderscheiding. Later in het jaar, rond haar verjaardag, maakt Elizabeth een tweede lijst van gedecoreerden bekend.