Zweeds koningspaar bezoekt Rijksmuseum

Als de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia volgende week naar Nederland komen, brengen ze onder meer een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt wat koning Carl Gustaf en koningin Silvia allemaal te wachten staat. Op vrijdag 4 april worden ze ontvangen op het Koninklijk Paleis in Amsterdam en wonen beide koningen een economisch seminar bij. Koning Willem-Alexander spreekt het openingswoord. Koning Carl XVI Gustaf reikt de exportprijs 2014 van de Zweedse Kamer van Koophandel uit aan het bedrijf SKF.
Koningin Máxima en koningin Silvia brengen op vrijdag een bezoek aan De Hogeweyk in Weesp. Hier wonen 152 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen. Aansluitend is er een rondvaart. Tijdens de rondvaart wordt aandacht besteed aan de moderne architectuur rond het IJ. Vanaf de plaats van aankomst wandelt het gezelschap terug naar het Paleis op de Dam. 's Avonds bieden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een banket aan.
Op zaterdag staat het Rijksmuseum op het programma. Samen met Willem-Alexander en Máxima bekijkt het echtpaar het schilderij De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis. Dit schilderij van Rembrandt is door de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten tijdelijk uitgeleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het bezoek van het Zweedse koningspaar staat in het teken van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden. Nederland werd het eerste land waar Zweden een ambassade opende. In het Rijksmuseum bezichtigt het gezelschap het originele verdrag dat hieraan ten grondslag ligt. Het bezoek van het Zweeds koningspaar wordt afgesloten met een lunch in het museum.