Yoko Ono bewijst zich nog op 80 jarige leeftijd

Hoewel ze dit voorjaar haar tachtigste verjaardag vierde, lijkt Yoko Ono actiever dan ooit.De Fluxus-kunstenares en weduwe van John Lennon brengt half september een nieuw album uit met de titel Take Me To The Land Of Hell.

Op de plaat, die verschijnt bij Ono’s eigen label Chimera, zijn verder onder meer Lenny Kravitz en Questlove te horen.

De Lennon-weduwe bruist van energie. Afgelopen voorjaar was er in Frankfurt een overzichtstentoonstelling van haar werk en vierde ze haar verjaardag in Berlijn met een concert waar veel prominente gasten het podium op kwamen. Ze was gastprogrammeur van het belangrijke festival Meltdown dat begin deze maand in Londen plaatsvond. En in augustus is ze samen met Sonic Youth-rocker Thurston Moore te zien op festivals in Helsinki, Hamburg en het Poolse Poznan.

Daarnaast was Ono het afgelopen jaar één van de meest prominente actievoerders tegen schaliegas. Behalve Lady Gaga slaagde ze er ook in om voormalig Beatles Ringo Starr en Paul McCartney een petitie te laten ondertekenen. McCartneys medewerking en uitlatingen van de ex-Beatle in de pers toonden aan dat de relatie tussen hem en Ono hartelijker is dan in de media vaak wordt beweerd.

Take Me To The Land Of Hell verschijnt vier jaar na Yoko’s vorige album Between My Head And The Sky. "De energie die ik op dit moment heb, en de wil om zoveel mogelijk goed werk te maken, is wat mij voortdurend voortstuwt", verklaarde Ono onlangs. "Mijn nieuwe plaat is de som van veel ideeën die ik de afgelopen jaren had. Ik ben trots dat het album op zo’n enerverend moment in mijn leven verschijnt.’’