Bill Cosby

Woedende reacties over vrijlaten Bill Cosby

Veel sterren hebben woensdag woedend gereageerd op het nieuws dat acteur Bill Cosby, die was veroordeeld voor seksueel misbruik, plotseling vrijkomt.

Het hooggerechtshof in Pennsylvania had kort daarvoor zijn veroordeling voor seksueel misbruik geschrapt omdat het proces oneerlijk is geweest. De 83-jarige Amerikaanse komiek kreeg in 2018 een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar opgelegd. De advocaten van Cosby claimden dat het proces niet eerlijk was, omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon zou worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Aanklagers hebben daarmee Cosby’s rechten geschonden.

Woest

Actrice Amber Tamblyn, die de Time’s Up-beweging begon, schrijft dat ze ‘woest is over dit nieuws’. ‘Ik ken persoonlijk vrouwen die door deze man gedrogeerd zijn en verkracht werden terwijl ze bewusteloos waren. Het hof moet zich doodschamen voor deze beslissing.’ Zij beklemtoont dat de vrijlating van de veroordeelde acteur bewijst dat het justitiële systeem in de VS moet veranderen.

Witheet

Ook actrice Christine Lahti (The Good Wife) schrijft op sociale media dat zij ‘witheet is’ en walgt van het nieuws. ‘Ik kan mij alleen maar proberen in te denken hoe de slachtoffers van zijn daden zich moeten voelen. Een veroordeelde verkrachter komt vrij omdat hij een man is met privileges. Het Patriarchaat laat zich weer eens van zijn allerlelijkste kant zien.’

‘Smerige roofdieren’

Actrice Rosanna Arquette (Pulp Fiction) meldt dat Bill Cosby nog steeds ‘een smerige verkrachter’ is. ‘Veel te veel mensen in Hollywood beschermen dit soort smerige roofdieren terwijl ze doen alsof ze het beste met zijn slachtoffers voor hebben.’