William Spaaij hoeft zijn Musical Award niet

Voor William Spaaij was succes lange tijd een graadmeter in zijn carrière maar inmiddels houdt hij zich daar niet meer mee bezig. 'Succes behalen is zó niet waar het om draait. Niet ondankbaar bedoeld hoor, maar mijn Musical Awards mag je zo meenemen', zegt de musicalacteur in VIVA.

'Ik ben erachter gekomen dat ik mijn leven lang met mijn carrière bezig ben geweest. Continu werkte ik ergens naartoe. Ik wilde succes behalen, in mijn vakgebied de beste worden', kijkt William terug. Drie jaar geleden, toen zijn relatie met actrice Noortje Herlaar stukliep, kwam hij er echter achter dat hij in zijn vakgebied al tot de top behoort: 'En dat het nastreven van zo’n doel eigenlijk heel leeg is. Ik ben geen acteur die gewoon zijn tekstjes opzegt. Elke avond zoek ik op het toneel iets waarvan ik kan groeien'.

William heeft dan ook geen bevestiging meer nodig in de vorm van prijzen of lovende kritieken. 'Omdat ik zo aan het onderzoeken ben hoe ik in elkaar zit, kom ik daar steeds meer van los. Daar werk ik hard aan', aldus de acteur.

'Voor mijn gevoel ben ik bijvoorbeeld heel vrij, open en makkelijk. Maar ik merk steeds vaker dat ik ook erg van de controle ben. Zeker in relaties. Als ik met mijn partner over gevoel praat, heb ik de neiging te ver door te analyseren. Ik moet leren om in een relatie die analyticus in mij meer los te laten', besluit hij.