Premiere Hello Dolly

Weduwe Jan Rot neemt zijn column over: geeft troost

De weduwe van Jan Rot lachte aanvankelijk het idee weg dat zij na zijn dood zijn column in AD-weekendbijlage Mezza zou overnemen. Dat vertelt Daan Rot-de Launay in een gesprek met het AD over haar column die zaterdag voor het eerst in Mezza verschijnt.

Het idee dat Daan de column zou overnemen na zijn dood, kwam van Jan Rot zelf. “Ik lachte dat in eerste instantie weg, maar hij bleef er op terugkomen”, zegt Daan. “Hij mailde Mezza met zijn plan en ik dacht: als zij het zien zitten, spring ik in het diepe.” Ze laat weten het wel spannend te vinden. “Ik ben natuurlijk Jan niet en de lezers kennen mij alleen uit zijn columns.”

De familie van Jan Rot probeert iedere dag iets fijns te doen na het overlijden van de zanger, componist en schrijver vorige maand. Volgens Daan leven zij en de vier kinderen nog in ‘een bubbel’. “Ik hou het klein, we leven dag per dag. Naast het enorme verdriet moet er ook veel geregeld worden, dat geeft wat afleiding en ritme. We proberen iedere dag iets fijns te doen; samen koken, wandelen, songfestival kijken, voorlezen of een spelletje. We kijken ook veel foto’s en filmpjes van en met Jan. Dat geeft een beetje troost.”

‘Huilen als ik aan column werk’ 

Ook het schrijven geeft troost, vertelt de publiciste en fotografe. “Het helpt ook tegen het vluchten van de werkelijkheid, voorkomt dat ik alleen opruim en kamers schilder om maar niet te hoven nadenken of diep te voelen. Ik kan het verdriet niet onder het tapijt schuiven. Ik moet ook steeds huilen als ik aan de column werk of voorlees aan Elvis, maar dat geeft niet.”

De eerste column van Daan zou eigenlijk al eerder verschijnen, maar het AD kreeg na het overlijden van Jan Rot onverwacht nog twee laatste columns van de zanger, die vorige week werden gepubliceerd.