Placeholder

Waldemar opent opvanghuis

Waldemar Torenstra heeft met een traditionele dans in Malawi een opvanghuis geopend. In het onderkomen in Mzuzu, in het noorden van het Afrikaanse land, kunnen straatkinderen terecht.

"Het is fantastisch om te zien hoe blij de kinderen zijn als ze dansen", zegt Waldemar, die met zo'n dertig kinderen met de voetjes van de vloer ging. "Ieder kind heeft een aangrijpend verhaal. Zo ook Charles, de leider van de dansgroep. Hij kwam als straatkind in het opvanghuis terecht. Nu is hij docent traditionele muziek en dans. En onlangs is hij toegelaten tot de universiteit."

Waldemar is in Malawi voor de liefdadigheidsorganisatie Hospitaalbroeders. Het opvanghuis dat de acteur opende, is gefinancierd door donateurs van onder meer Hospitaalbroeders.

Waldemar bezocht ook de Elvira School, die naast het opvanghuis ligt. De school biedt plek aan zeventig kinderen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking. "Als de Elvira School er niet zou zijn, is de kans groot dat deze kinderen nooit daglicht zien. Het is voor ons Nederlanders moeilijk voor te stellen dat ouders van een kind met een beperking zich zo diep schamen, dat ze hun kind aan de ketting leggen."

Om geld in te zamelen voor de liefdadigheidsorganisatie dook Waldemar de studio in. Met Sara, bekend van Down voor Dummies, en de Jostiband nam de acteur Jan Smits Als de morgen is gekomen opnieuw op.