Veiling Frans Molenaar brengt half miljoen op

De kunstwerken en persoonlijke eigendommen van Frans Molenaar hebben tijdens de eerste dag van een online veiling meer dan een half miljoen euro opgebracht. De eerste helft van de collectie van de overleden couturier leverde in totaal 520.000 euro op.

Afgelopen weekend gingen meer dan 1500 mensen naar het huis van Molenaar in Amsterdam om de vijfhonderd veilingstukken te bekijken. De verzameling bestond uit onder meer schilderijen, beelden, tekeningen, boeken en design. Veilingmeester Piet van Winden van Adams Amsterdam Auctions verwachtte dat de veiling 200.000 euro zou opleveren.

Maar ”de eerste dag heeft reeds alle verwachtingen overtroffen”, liet Van Winden dinsdag weten. “Vrijwel niets bleef onverkocht en op de meeste stukken werd zoveel geboden dat het bieden af en toe werd verlengd, soms wel tien keer.”

Voor werken van onbekende kunstenaars werd tot 6000 euro betaald en twee beelden van Zadkine brachten 28.000 en 29.000 euro op. Een schilderij van de kunstenaar Zdenek Sykora ging onder de hamer voor ruim 79.000 euro. De veilingmeester spreekt van een ”Frans Molenaar-bonus”, omdat bepaalde werken nu veel meer hebben opgebracht dan normaal. “De herkomst geeft hier duidelijk een zeer belangrijke meerwaarde.” De tweede helft van de kunstcollectie van Molenaar wordt dinsdag geveild.