Placeholder

‘Vader Máxima overleden’

De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is overleden. Dat melden diverse Argentijnse media op basis van bronnen in het ziekenhuis Fundaleu. Hij overleed aan de gevolgen van leukemie en is 86 jaar geworden.

Máxima was afgelopen weekend nog in Argentinië om haar zieke vader te bezoeken.

Zorreguieta is in Nederland altijd omstreden geweest vanwege zijn verleden in het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla (1976-1981). Het leidde er zelfs toe dat Zorreguieta van toenmalig premier Wim Kok niet op de bruiloft van Máxima en prins Willem-Alexander mocht zijn op 2 februari 2002.

Premier Kok liet het verleden van Jorge Zorreguieta onderzoeken toen bekend werd dat die onderminister van Landbouw was geweest tijdens het militaire regime. Deze junta was verantwoordelijk voor het oppakken en laten verdwijnen van duizenden tegenstanders.

De conclusie was dat de vader van Máxima op de hoogte moet zijn geweest van de verdwijningen. Wel sloot het onderzoek 'praktisch uit' dat Zorreguieta hierbij persoonlijk betrokken was. Zelf heeft Zorreguieta altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de mate waarin het Videlaregime zich schuldig maakte aan onderdrukking.