Utopia: deelnemers zijn bekend

Het is zo goed als zeker wie er mag deelnemen aan het nieuwe realityprogramma Utopia van SBS6. Er zijn vijftien kandidaten over van de bijna 5000 mensen die zich hadden aangemeld voor het nieuwe tv-experiment van John de Mol, dat vanaf 6 januari een jaar lang wordt uitgezonden.

SBS6 maakte de voornamen en omschrijvingen van de kandidaten bekend, maar hield nog een laatste slag om de arm. 'Het kan zijn dat iemand zich nog op het laatste moment terugtrekt. Dat is vorige week ook gebeurd', zei een woordvoerster.

Volgens De Mol is het niveau van de deelnemers hoger dan bij zijn eerdere realityshows, zoals Big Brother en De Gouden Kooi. De kandidatenlijst bestaat onder meer uit massagetherapeute Andrea (52), levenskunstenaar Billy (31), worstelaar Emil (28), zwerver Rienk (29), oliebollenbakker Hakim (34), aannemer Paul (53) en dierenverzorgster Lindy (23).

Kale loods

Deze vijftien avonturiers worden op 31 december gedumpt op een deel van het terrein van de voormalige kazerne Crailo in Laren. Daar is alleen een kale loods, een weiland met twee koeien en 25 kippen, en een stuk landbouwgrond. En ruim honderd camera’s om elke beweging van de deelnemers nauwlettend te volgen.

De waaghalzen krijgen een jaar de tijd om de ideale samenleving op te bouwen. Wordt het ultiem geluk of complete chaos? Er zijn geen regels, en ze beginnen met helemaal niets. Slechts de kleren die ze aanhebben, mogen ze meenemen.

Klein geldbedrag

Op het terrein is geen verwarming, geen wc, geen douche en geen licht. Er zijn alleen aansluitingen beschikbaar van gas, water en elektra. De rest moeten ze zelf aanleggen.

De kandidaten krijgen een klein geldbedrag als startkapitaal en een prepaidtelefoon met een beltegoed van 25 euro. Als ze geld nodig hebben om zaken als een bed, dekens, kleding, buizen en planken te kopen, moeten ze eerst geld verdienen. Ze kunnen bijvoorbeeld eieren, melk of zelf verbouwde groente verkopen. Maar ze mogen ook evenementen organiseren waarvoor ze entree kunnen heffen.

Fikse borgsom

De deelnemers mogen een jaar lang niet van het terrein af. Om te voorkomen dat ze voortijdig opstappen, moeten ze een fikse borgsom inleggen, waarvan de hoogte afhangt van hun bankrekening. Dit bedrag zijn ze kwijt als ze ermee kappen.

Maar niet iedereen blijft een jaar. Elke maand kunnen de kandidaten een van hen wegstemmen, waarvoor iemand anders in de plaats komt. Hoe dit allemaal verloopt, is niet alleen in de dagelijkse tv-uitzending te zien. Realityliefhebbers kunnen de avonturen van de kandidaten voor 2,50 euro per maand via internet op de voet volgen.