Tygo Gernandt naakt op poster

De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis bestaat volgende week vijftien jaar, en viert dit met een zeer opmerkelijke campagne. De jubileumposter, die vanaf donderdag op honderden billboards, abri's en driehoeksborden in Amsterdam te zien is, is een hommage aan de roemruchte PSP-poster uit 1972, met daarop een naakte vrouw en een koe. Het model is dit maal echter acteur Tygo Gernandt, die er (bijna) naakt op staat afgebeeld.

“Tygo had er totaal geen problemen mee om helemaal uit de kleren te gaan”, grinnikt Ketelhuis-directeur Alex de Ronde. “Maar zijn agent vond het geen goed idee. Bovendien zijn provoceren en frontaal bloot anno 2014 enorm passé. En ik had geen zin in gedoe wat vaak toch losbarst als mensen zich ergeren aan kunst met naakte lichamen.” Zo deden bewoners van de Jacob van Lennepkade een aantal jaar geleden hun beklag over de muurschildering van een blote vrouw en moest het Nationaal Toneel onlangs zijn campagne van De Storm aanpassen na commotie over de zichtbare tepel van actrice Anniek Pheifer op de poster.

De fotoshoot voor de feestposter met Gernandt en koe Helena 105 vond onlangs plaats in Het Machinegebouw naast de bioscoop. Het opvallende affiche is gemaakt door fotograaf Bob Bronshoff en ontwerper Peter Bol. Op het beroemde PSP-plakkaat waar naar wordt geknipoogd stond een naakte vrouw voor een koe in de wei. De partij gebruikte deze afbeelding voor de verkiezingen van 1972. Het affiche werd verkozen tot een van de beste verkiezingsposters aller tijden, al won de PSP er electoraal niets mee: de partij werd gehalveerd.

Het Ketelhuis viert zijn vijftiende verjaardag van 28 tot en met 30 maart met een groot aantal voorpremieres en sneakpreviews. Ook zijn er doorlopend DJ's die de festiviteiten opluisteren met muziek, waaronder Egbert-Jan Weeber. De bioscoop, die zich heeft geprofileerd als huiskamer van de Nederlandse cinema, draait vooral vaderlandse producties, familiefilms en Europese arthousetitels.