Tweede Oscar voor Cate Blanchett

Cate Blanchett heeft de afgelopen nacht haar tweede Oscar gewonnen. De actrice werd bekroond voor haar rol van manisch-depressieve rijke vrouw in de tragikomedie Blue Jasmine van regisseur Woody Allen. Matthew McConaughey won zijn eerste Oscar. Hij werd bekroond voor zijn rol van een heteroseksueel die aids krijgt in het waargebeurde drama Dallas Buyers Club. Het was de eerste keer dat McConaughey genomineerd was voor het beeldje. De Oscar voor beste film ging naar het slavenepos 12 Years A Slave.

Haar eerste Oscar won de 44-jarige Cate voor de vertolking van Katherine Hepburn in The Aviator. Blanchett, die veruit favoriet was, bedankte in haar speech scenarist en regisseur Woody Allen en brak een lans voor films met sterke vrouwen in de hoofdrollen

Matthew McConaughey heeft zondagnacht zijn eerste Oscar gewonnen. Hij werd bekroond voor zijn rol van een heteroseksueel die aids krijgt in het waargebeurde drama Dallas Buyers Club. De acteur was veruit favoriet voor de prijs. In zijn dankwoord bedankte McConaughey zijn familie, zijn overleden vader en God.

Jared Leto heeft de Oscar voor beste mannelijke bijrol in de wacht gesleept. Hij kreeg het beeldje voor zijn vertolking van een transgender met aids in het veelgeprezen drama Dallas Buyers Club.

Actrice Lupita Nyong’o heeft de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol gewonnen. Zij kreeg het prestigieuze beeldje voor haar vertolking in de waargebeurde film 12 Years A Slave van regisseur Steve McQueen. Lupita speelt de rol van een slavin die zwaar te lijden heeft onder haar sadistische plantage-eigenaar. De 31-jarige actrice was erg geëmotioneerd door het winnen. "Het maakt niet uit waar je vandaan komt, maar je kan je dromen waarmaken", snikte zij. 

Het slavenepos won ook de Oscar voor beste film gewonnen.