Tweede Gouden Kalf voor Peter Paul Muller

Peter Paul Muller heeft vrijdagavond zijn tweede Gouden Kalf gewonnen. Hij kreeg het beeldje op het Gala van de Nederlandse film voor de hoofdrol in Bram Fischer, een biografiefilm over de blanke advocaat van Nelson Mandela.

Muller won eerder een Kalf voor zijn bijrol in de komedie Gooische Vrouwen. Deze prijs accepteerde hij toen niet; de acteur stelde niet in prijzen te geloven en schonk het Kalf aan een kinderboerderij. Zijn Kalf voor Bram Fischer accepteerde hij wel. ''Ik weet dat er een aantal vrienden van mij nu achter de computer zich zitten te verkneukelen hoe ik mij hieruit ga redden'', lachte Muller. ''Want ik ben niet van de prijzen, toch sta ik hier vol trots.'' Hij droeg de prijs uiteindelijk op aan de regisseur Jean van de Velde.

De keuze was opvallend; volgens veel kenners was Pierre Bokma in deze categorie veruit favoriet, voor zijn vertolking van een rouwende schrijver in Tonio. Daarnaast versloeg Muller Thomas Ryckewaert voor zijn rol in Waldstille.

De blanke advocaat Bram Fischer (gespeeld door Peter Paul Muller) behoedde Nelson Mandela in de jaren zestig voor de doodstraf. Mandela kreeg levenslang en werd dertig jaar later president van het land; Fischer moest zijn stoutmoedigheid met een celstraf en een eenzame dood bekopen.

De film deed het goed in de arthouse-bioscopen en wordt volgende maand voor het eerst in Zuid-Afrika vertoond, in het bijzijn van de dochters van Fischer en de enige nog levende collega die met de advocaat aan de zaak-Mandela werkte. Regisseur Jean van de Velde zal aanwezig zijn bij deze bijzondere vertoning.

Tom Holkenborg heeft vrijdagavond zijn eerste Gouden Kalf gewonnen. Junkie XL, zoals zijn artiestennaam luidt, kreeg het prestigieuze beeldje voor zijn werk aan de western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven. Holkenborg was tweemaal eerder genomineerd; voor Blind en voor De Heineken ontvoering.

De zichtbaar geëmotioneerde Tom kon alleen maar uitbrengen: ''Ik ben er een beetje stil van, dank je.'' Vervolgens liep hij het podium af. Holkenborg maakte de afgelopen tien jaar de soundtracks voor meer dan twintig titels, waarvan het grootste deel in Hollywood. Hij woont en werkt in Los Angeles, maar kiest bewust nog met enige regelmaat voor vaderlandse producties.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen