Tropische rondleiding voor koningin Máxima

Koningin Máxima heeft het gerenoveerde tropische kassencomplex in de Hortus botanicus in Leiden geopend. Na aankomst in Leiden kreeg de koningin een bloemetje aangeboden. Na de opening kreeg Máxima er een rondleiding.

De renovatie van de 80 jaar oude kassen begon vorig jaar in april. Een opknapbeurt was flink nodig. Zo zat er overal roest en moesten de ramen nog met de hand worden opengezet, wat tegenwoordig computergestuurd kan. Al het enkele glas is vervangen door dubbel glas en er zijn nieuwe installaties neergezet voor de beregening en de klimaatbeheersing.
De koningin kon tijdens haar bezoek over een nieuwe loopbrug lopen waar ze van bovenaf op een tropisch oerwoud kon kijken. Ook nam ze een kijkje op het lesbalkon, waarop groepen uitleg kunnen krijgen.
In de vochtige en warme kassen kan de koningin kennismaken met plantensoorten uit tropische bossen, die voor een groot deel met uitsterven worden bedreigd. Zo is de beroemde bloem Victoria amazonica te zien. Deze 'koningin der waterlelies' gaat open als het schemert. Ook vleesetende planten uit het Aziatische Borneo behoren tot de collectie van de oudste botanische tuin van Nederland (uit 1590).