Tooske Ragas opent museumproject voor verstandelijk beperkten

Tooske Ragas opent vrijdag het project Naar een museum in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat project is bedoeld om ervoor te zorgen “dat mensen met een verstandelijke beperking ook van musea kunnen genieten”, meldt initiatiefnemer Steffie. Die organisatie zet zich in om kwetsbare mensen te helpen door informatie makkelijk te brengen.

Ragas opent het project met “ervaringsdeskundigen” en neemt de presentatie op zich. Het project van platform Steffie.nl is ontwikkeld “door en voor mensen met een verstandelijke beperking”. Het platform probeert zaken makkelijker uit te leggen aan mensen met een verstandelijke beperking, zoals een bezoek aan de huisarts. Daar wordt nu dus een project voor een bezoek aan het museum aan toegevoegd.

“Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn zaken die voor anderen misschien helder lijken, niet zo vanzelfsprekend”, meldt de organisatie. Die stelt dat mensen met een verstandelijke beperking een museumbezoek erg leuk vinden, maar hulp moeten krijgen “bij dingen die wat lastiger voor ze zijn”. Musea zouden volgens Steffie nu onvoldoende rekening houden met deze groep.