Tony Neef krijgt Sonneveld’s hoedje

Acteur Tony Neef mag het komend theaterseizoen het hoedje van Wim Sonneveld dragen. Tony draagt het legendarische hoofddeksel tijdens de tournee van Sonneveld de musical, waarin hij de hoofdrol speelt.

In theater Carré in Amsterdam kwam de cast van de musical dinsdag voor het eerst bijeen. Tot grote verrassing van iedereen kreeg Tony er het hoedje dat Sonneveld droeg tijdens het zingen van het beroemde hoedje-stokje-nummer Josefien ('Mijn moeder vond jou / Een lellebel / En heel misschien Josefien, Josefien / Was jij dat wel'). Sonneveld gebruikte het hoedje ook bij Ah Paris in het stuk Mijn vader heeft het nooit begrepen.

Tony kreeg het hoedje uit handen van acteur en kleinkunstenaar Hans van der Woude (62), de weduwnaar van tekstschrijver Friso Wiegersma die naast Josefien nog veel meer beroemde teksten voor Sonneveld schreef en tot het overlijden van de chansonnier in 1974 diens partner was. Van der Woude heeft zich over de nalatenschap van Sonneveld ontfermd. ''Het meeste bevindt zich in het Theater Instituut, maar het hoedje heb ik speciaal voor deze voorstelling laten restaureren'', zei hij. ''Tony mag het dragen als talisman voor een geweldig seizoen. En als het hoedje slijt, dan restaureren we het opnieuw.''

Sonneveld de musical, de nieuwe productie van Albert Verlinde Entertainment, toert vanaf oktober 2013 tot en met maart 2014 langs de Nederlandse theaters.