Tony Neef blij met Sonneveld

Tony Neef speelt sinds eind oktober de rol van Wim Sonneveld in de gelijknamige musical. Het is een rol die hem naar eigen zeggen 'past als een jas'.

"Tien jaar geleden zong ik zijn liedjes al in het stuk Telkens weer het dorp. Toen dacht ik al; deze jas past me goed, maar nu helemaal", aldus de musicalster die zo'n zes keer in de week in de huid kruipt van de beroemde cabaretier.

In maart is de musical een week lang te zien in Koninklijk Theater Carré. In deze week is het precies 40 jaar geleden dat Sonneveld op 56-jarige leeftijd overleed na een hartaanval. Neef kijkt uit naar de week in Amsterdam, "maar net zoveel als naar de andere shows hoor", voegt hij hier snel aan toe.

Herinneringen

Tony vertelt dat de rol van Sonneveld hem veel energie heeft gekost. "Mensen verwachten veel van me, want je speelt een bestaand iemand. Mensen hebben herinneringen aan hem. Ik heb dan ook veel van mezelf gevraagd voor deze rol." Na de show krijgt hij, vooral van het oudere deel van zijn publiek, regelmatig complimentjes. "Soms zeggen mensen dat ze even dachten dat ik Sonneveld was, dat vind ik erg mooi." Toch is het niet zijn doel om de grote ster te kopiëren. "Ik probeer hem te evenaren."

Hoewel de acteur het heerlijk vindt om in de musical te spelen, lijkt hij het ook niet erg te vinden als zijn leven zich zo meteen weer in rustiger vaarwater bevindt. Het vele reizen is vermoeiend en daarnaast zijn de spotlights ook niet zo voor Tony weggelegd. "Ik heb ieder persding gedaan en dat vind ik helemaal niet erg hoor, maar ik hou er niet zo van."

Oppervlakte

Voor zijn volgende project kiest Tony dan ook bewust voor een rol die zich iets meer aan de oppervlakte begeeft. "Ik wil zo niet nog eens de kar trekken", vervolgt hij. Neef heeft al een volgende productie op de planning staan. "Ja, het is een musical", aldus Tony die lachend zegt daar verder niet veel aan toe te willen voegen.

De avonden in Carré zijn nagenoeg uitverkocht. Daarom is