Tom Hanks was echt bang

Tom Hanks voelde tijdens de opnames van Captain Phillips echte angst. "Dat had ik nog nooit meegemaakt in een film", vertelt de acteur. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse tankerkapitein die door Somalische piraten van zijn schip werd gehaald en maar net aan de dood ontsnapte.

Regisseur Paul Greengrass had van tevoren bepaald dat Tom en de acteurs die de piraten speelden elkaar niet mochten zien. "Dus toen deze acteurs aan boord klommen om de tanker en de bemanning te overmeesteren, was het heel levensecht," vertelt Tom in het AD.
Voor de film heeft Hanks de echte kapitein ontmoet. "Ik heb zijn manier van praten en lopen bestudeerd. Ik heb hem wel uitgelegd dat we zijn boek gingen bewerken, maar dat we de essentie in stand zouden houden." De acteur vertelt dat ze ook het verhaal van de piraten wilde vertellen. "We wilden beide kanten van dit drama belichten."
Het echtpaar Phillips mocht de film als een van de eersten zien. "Mevrouw Phillips kwam met tranen in de ogen uit de zaal." Zij begreep volgens Tom voor het eerst hoe spannend de situatie van haar man was geweest. "Phillips zelf was heel nuchter: hij vond het een spannende film met een mooie afloop. Inmiddels voert hij gewoon weer commando op een tanker. Dat tekent deze man."