×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Tijdlijn: De val van Harvey Weinstein

28.05.2018 -

Filmproducent Harvey Weinstein heeft zich gemeld bij de politie in Manhattan. Hij wordt beschuldigd van verkrachting.


Maar de beschuldigingen tegen Weinstein spelen al jaren in Hollywood. Het duurde tot oktober 2017 voordat de wereld erachter kwam hoeveel vrouwen verhalen hadden over misbruik door Weinstein. Hieronder een overzicht van de belangrijkste data:

5 oktober 2017 – The New York Times komt met berichtgeving waarin meerdere actrices Harvey Weinstein beschuldigen van seksueel misbruik. Weinstein biedt zijn excuses aan en gaat met verlof. Zijn advocaat geeft aan dat ze de krant gaan aanklagen.

8 oktober 2017 – The Weinstein Company ontslaat Harvey Weinstein, terwijl de verhalen van seksueel misbruik zich opstapelen.

9 oktober 2017 – Bekende acteurs, onder wie Meryl Streep, Judi Dench en George Clooney reageren op de verhalen en keuren Weinsteins gedrag af.

10 oktober 2017 – The New Yorker publiceert een verhaal waarin nog dertien vrouwen Weinstein beschuldigen. Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow zeggen zelf ook slechte ervaringen te hebben met de producent.

11 oktober 2017 – Meerdere organisaties maken bekend dat ze hun awards en titels die zijn uitgereikt aan Weinstein overwegen terug te trekken. Cara Delevingne vertelt dat zij ook is lastiggevallen.

14 oktober 2017 – De organisatie achter de Oscars besluit te breken met Weinstein na de beschuldigingen.

16 oktober 2017 – Inmiddels hebben tienduizenden vrouwen zich uitgesproken over seksueel misbruik via de hashtag #MeToo.

28 november 2017 – De eerste civiele zaak tegen Weinstein in het Verenigd Koninkrijk komt daar voor de rechtbank.

3 februari 2018 – Uma Thurman is de zoveelste actrice die met haar verhaal naar buiten treedt. De politie in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt twee gevallen van seksueel misbruik in Ierland waarbij Weinstein betrokken zou zijn.

11 februari 2018 – De autoriteiten in New York maken bekend dat ze een rechtszaak beginnen tegen The Weinstein Company, na een onderzoek van vier maanden. Ze leggen het bedrijf ten laste dat zij hun werknemers niet genoeg hebben beschermd tegen Harvey Weinstein.

20 maart 2018 – The Weinstein Company gaat failliet.

25 mei 2018 – Weinstein meldt zich bij de politie van New York. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en verscheidene andere gevallen van seksueel misbruik van twee vrouwen.