Sylvana Simons

Sylvana Simons heeft al drie jaar chronische pijn: ‘Af en toe ondragelijk’

Sylvana Simons heeft al drie jaar last van chronische pijn, vermoedelijk als gevolg van artrose. Dat bekende de BIJ1-politica woensdagavond op Twitter.

“Het valt sommigen misschien op dat ik eerder het corona-debat heb verlaten”, schrijft ze. “De reden is dat ik al zeker 3 jaar met chronische pijn leef, naar we nu denken: reuma. Artrose. Ik heb echter nog geen afdoende medicatie dus naarmate de dag vordert wordt het af en toe ondraaglijk. Daarom draag ik soms een brace of sling. Vandaag zat de pijn vooral in m’n knieën en voeten en daar heb ik dus geen hulpmiddel voor.”

Trots

Simons beklemtoont dat zij de pijn haar werk niet wil laten beïnvloeden. “Ik heb er ontzettend lang over gedubd om dit publiekelijk te delen. Eerlijk gezegd was ik bang dat het de indruk zou wekken dat ik geen goede partijleider kan zijn. Geconditioneerde gedachte over ziekte. Maar ik ben trots op wat ik de afgelopen jaren heb bereikt ondanks de immer aanwezige pijn, zonder goede medicatie.”

Eenpersoonsfractie

BIJ1 heeft één zetel in de Tweede Kamer. “Ik zal als eenpersoonsfractie sowieso keuzes moeten maken in wat mijn lichaam aankan en soms is dat een regelmatig terugkerend debat vroegtijdig verlaten. Helaas. Ik hoop oprecht dat dit het (soms pas verworven) vertrouwen in BIJ1 niet schaadt. Ik ben niet in mijn eentje en heb een GEWELDIG team om mij heen. Samen zijn we meer dan klaar om ons ideaal van een gelijkwaardige samenleving te vertalen naar concrete politiek.”

Wetten toetsen

Demissionair premier Mark Rutte vroeg de politica eerder op de avond naar een aantal concrete voorstellen op het vertrouwen in de politiek te herstellen. Een filmpje waarin Simons hem van repliek diende, werd woensdagavond veel gedeeld. Zij stelde onder meer voor dat het kabinet de rapporten van de Ombudsman voortaan leest en serieus neemt. Ook suggereert zij dat een constitutioneel hof voortaan wetten kan toetsen, voordat ze worden aangenomen.