Sophie Hilbrand denkt aan botox

Voordat Sophie Hilbrand in oktober veertig wordt, wil de BNN-presentatrice weten of ze wel of niet naar de botox moet grijpen om haar rimpels te bestrijden. In de achtdelige serie Sophie In De Kreukels, vanaf 1 september op NPO3, gaat Hilbrand op onderzoek uit.

Sophie spreekt in de eerste aflevering met Linda de Mol, die open praat over cosmetische ingrepen. Ze ondervraagt ook Astrid Joosten, Lauren Verster en Yvon Jaspers over wat ouder worden met hen doet. Op premières confronteert ze bekende presentatrices en actrices met de vraag of ze botox gebruiken. Sophie in de kreukels is volgens de programmamaakster een persoonlijke ontdekkingstocht, waarbij ze ook haar eigen vriendinnen, moeder en partner Waldemar betrekt. Moet ze mee in de verjongingscultus of accepteert ze uiterlijke kenmerken van ouderdom? Uiteindelijk zal Hilbrand voor eens en altijd beslissen of ze voor de bijl gaat of niet.

De presentatrice wees botox aanvankelijk af, maar begon toch te twijfelen toen haar eigen dochter tijdens het tekenen vroeg 'Mama, waarom kijk je altijd zo boos?'. Sophie: "Mijn dochter noemt mijn rimpels kreukels. Ik moet bekennen dat ik niet zo veel programma’s van mezelf terugkijk en ook niet zo veel in de spiegel kijk. Toch kon ik niet voorbijgaan aan de vraag van mijn kind. Was ik tijdens het tekenen soms onbewust even in gedachten verzonken? Ik ben me niet zo van mijn rimpels bewust, maar ik zie het verval. En door de ontwikkelingen in de cosmetische industrie, sta ik ineens voor de keuze er iets aan te laten doen. Een arts ziet het wel zitten met mij, die adviseert me een paar fillers om de rimpels bij mijn mond weg te nemen. Aan de andere kant wil ik mijn dochter niet opvoeden met de gedachte dat uiterlijk zo belangrijk is dat je niet ouder mag worden."

"Voorheen was ik nooit zo bezig met botox. Ik zag het als een niche en een modegril waarvan ik dacht dat die wel weer over zou waaien. Ik wist van het bestaan van botox door uitschieters bij vrouwen waarbij het niet goed is gegaan. Maar nu zie ik om me heen steeds meer collega’s en andere vrouwen botox gebruiken. Mogen we echt niet ouder worden in dit vak? Is dat geen treurige ontwikkeling? Of loop ik hopeloos achter in het idee dat je het verval maar beter kan accepteren?"

"Tijdens mijn zoektocht kwam ik er achter dat de gang naar de beautykliniek steeds gemakkelijker wordt. In de ‘provincie’ gingen mijn ogen echt open. Ik sprak een Antilliaanse tweeling, die botox zag als een statussymbool. Je laat ermee zien dat je het kunt betalen. Ik had niet verwacht dat de drempel zo laag was. Sommigen gaan stiekem naar de kliniek, anderen beschouwen het als een soort kapper. Ik sprak ook twintigers die alvast zijn begonnen uit vrees voor rimpels. Hoe komt het toch dat we op steeds jongere leeftijd rimpels erg vinden?"

Sophie onderzoekt ook de invloed van de mannen. "Ik heb bekende mannen gevraagd wat hun vrouwen moeten doen. Wat is nu eigenlijk de verantwoordelijkheid van mannen in de media waarom vrouwen rimpels niet zomaar accepteren? Zo was er een actrice die door de regisseur naar de botoxkliniek is gestuurd, omdat ze naar zijn mening teveel fronste."

Sophie gaat verhaal halen bij haar voormalige BNN-baas Laurens Drillich, tegenwoordig directeur van Endemol. Sophie: "Alle vrouwen op televisie zien er in beginsel goed uit. Je wordt als vrouw eerder op uiterlijk aangenomen, dan kun je op termijn afhankelijk worden van je uiterlijk. Bij BNN werken geen vrouwelijke versies van Patrick Lodiers, geen vrouwen met ‘bierbuiken’. We zeggen het niet bij de selectie, maar het is wel zo, ze zien er allemaal goed uit."

In showbizzland is botoxgebruik met geheimzinnigheid omgeven. Sophie: "Op premières ontdekte ik dat niet iedereen eerlijk is. Sommigen ontkennen glashard, terwijl ik wéét dat ze in een kliniek geweest zijn."

"Vrouwen worden door kijkers ook veel eerder op hun uiterlijk beoordeeld dan mannen. Als iemand er niet goed uitziet, wordt ze al snel een oude taart genoemd. En als ze er goed uitziet, zeggen mensen al snel 'Jeetje, die heeft wat laten doen'. Het is een kwetsbaar onderwerp om iets aan je gezicht te laten doen."

Sophie In De Kreukels is vanaf 1 september om 21.35 uur te zien bij BNN op NPO3.