×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Songfestival past regels aan: geen politiek meer

2.08.2017 -

De organisatie achter het Eurovisiesongfestival, de EBU (Europese Omroepunie) heeft het reglement voor deelname aan het liedjesfestijn aangepast. Hierin staat nu omschreven dat politieke propaganda tijdens het Songfestival verboden is.


De nieuwe regels zijn ingesteld naar aanleiding van een incident vorig jaar, toen gastland Oekraïne de komst van de Russische zangeres Joelia Samojlova blokkeerde. Daardoor kon Rusland niet deelnemen aan het festival. Samojlova kreeg op de valreep te horen dat ze niet mocht komen omdat ze kort daarvoor had opgetreden op de Krim. Het schiereiland werd tijdens de Krimcrisis in 2014 door Rusland geannexeerd.

"De EBU verklaart dat het Eurovisiesongfestival een non-politiek evenement is en dat betekent dat elke vorm van politieke propaganda tijdens het festival of songteksten met een politieke inhoud verboden zijn", schrijft de organisatie op zijn website.

In 2015 kreeg de winnende Oekraïense inzending met zangeres Susana Jamaladinova kritiek vanwege de politieke strekking van het lied 1944. Het lied van Jamala gaat over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin (1878-1953).