Seth Gaaikema herdacht

In de Amsterdamse Westerkerk is maandagmiddag Seth Gaaikema herdacht in een speciale dienst. De cabaretier overleed vorige week op 75-jarige leeftijd. De dienst werd geleid door Gaaikema's zus, predikante Jolan. Ze vertelde over de jeugdjaren van Seth. Hoe hij vroeger al 'proefvoorstellingen' gaf.

Onder de aanwezigen onder meer tv-producent Han Peekel, architect Cees Dam, kunstenares Ans Markus, André van Duin, omroepbaas Jan Slagter en cabaretier Paul van Vliet. Op en rond de blauwe kist lagen veel bloemen. Daarachter een grote foto van de cabaretier.
Tijdens de dienst zijn liedjes gedraaid en gespeeld van Gaaikema, zoals Pastorie en Verliefd & Verloren. Jacques d'Ancona haalde herinneringen op uit Gaaikema's jaren in Groningen. Zo memoreerde hij aan zijn eerste optreden eind jaren 50. Hij speelde op een klein podium een programma met liedjes en woordgrappen. "Het markeerde de richting die hij in zou slaan.'' D'Ancona omschreef zijn vriend als een "nationaal kunstenaar van internationale allure''.
Vanaf de kerk gaat de kist met het lichaam van de cabaretier in een boot vanaf de Prinsengracht naar de begraafplaats. Na de begrafenis begint om 18 uur een condoleancebijeenkomst voor genodigden in het DeLaMar Theater.