SBS zit in de lift

SBS Broadcasting zit weer in de lift. Na een kwakkelende periode trekken SBS6, NET5 en Veronica stukje bij beetje meer kijkers. In mei scoorden de netten een marktaandeel van 22,2 procent: het hoogste sinds september 2011. Volgens SBS-baas Remko van Westerloo zijn zijn zenders daarmee de grootste groeiers in het Nederlandse medialandschap.

Utopia is nog steeds een kijkcijfersucces op SBS6. Het programma startte begin dit jaar met meer dan een miljoen kijkers per dag, waarvan er inmiddels nog zo'n 700.000 tot 800.000 over zijn. Op vrijdagavond scoren realityseries Andy & Melisa en Yolanthe rond de half miljoen fans. Van Westerloo: "Reality doet het goed bij voor ons belangrijke doelgroepen. Op vrijdagavond hebben we het heel lastig met sterke concurrentie van RTL en Nederland 1, maar dankzij deze twee series groeien we, vooral in marktaandeel."

Celblok H wist ook veel tv-publiek naar SBS6 te lokken. De dramaserie met Isa Hoes in de hoofdrol trok gemiddeld 1 miljoen kijkers. De vrouwengevangenis-serie is de persoonlijke favoriet van Van Westerloo. "Ik ben heel trots op Celblok H. De serie is bijna on-Nederlands goed. De verhaallijnen zijn behoorlijk heftig en dat was voor de SBS-kijker wel even wennen in het begin, maar ik ben verheugd met het succes."

Strijd

Veronica boekte ook een succes met de Meimaand Filmmaand. Volgens SBS Broadcasting was de zender dankzij het uitzenden van tv-premières van bioscoopfilms een aantal keer het derde net van het land en versloeg het eenmaal Nederland 1 in de strijd om het marktaandeel.

"Zenders bouwen is net landjeveroveren", stelt Van Westerloo. "Er is wat mij betreft sprake van een duidelijke stijgende lijn. En als er eenmaal een trend is, heb je een heel goed vertrekpunt om op door te bouwen." Welke programma's de SBS-baas op stapel heeft staan om na de zomer de huidige ontwikkeling vast te houden, wil hij nog niet kwijt. "Maar we maken ons op voor een volgende stap in het najaar met veel nieuwe programma’s waar we steeds enthousiaster over worden."

In ieder geval krijgt Celblok H een vervolg en keert successerie Dokter Tinus terug. Eerder kondigde SBS al een nieuwe realityserie rond het huwelijk van Patty Brard aan en keren Het beste idee van Nederland, Het is hier fantastisch en Red mijn vakantie terug op de buis.