Ruth Jacott in Nederlandse jury Songfestival

Ruth Jacott, Freek Bartels, Marleen Sahupala-van den Broek, Tony Berk en Sander Lantinga vormen de Nederlandse jury bij het Songfestival. Ruth Jacott en Marleen Sahupala zijn door de organisatie van het liedjesfestijn zelfs op de lijst met erejuryleden gezet vanwege hun eigen deelnames aan het Songfestival. Ruth zong in 1993 het nummer Vrede en Marleen (toen als Marlayne) deed in 1999 One Good Reason.

Ieder land is vertegenwoordigd door vijf juryleden die hun sporen in de muziekwereld verdiend hebben. Van de Nederlandse jury is Tony Berk naar voren geschoven als voorzitter. De platenbaas mag samen met de twee zangeressen, musicalster Freek Bartels en 3FM-dj Sander Lantinga, gaan bepalen hoeveel punten de deelnemers van andere landen krijgen. De punten van de jury worden vervolgens naast de punten die acts krijgen van de thuisstemmers gelegd voor een eindoordeel. Voor de beoordeling moeten de juryleden zich focussen op zangkwaliteiten, de performance, originaliteit van het liedje en de algemene indruk die een act heeft gemaakt.

Dinsdag 6 mei en donderdag 8 mei zijn de halve finales van het Songfestival en op zondag 10 mei is de grote finale in de B&W Hallerne in Kopenhagen. Waylon en Ilse DeLange staan op 6 mei op het podium in de eerste halve finale. Ze mogen hun nummer Calm After The Storm als 14e ten gehore brengen. Zanger en presentator Tim Douwsma gaat namens Nederland het puntentotaal bekendmaken in de finale op 10 mei.