Rocklegende ‘Cowboy’ Jack Clement overleden

‘Cowboy’ Jack Clement, een van de laatste nog actieve pioniers uit de hoogtijdagen van de rock-’n-’roll van de jaren vijftig, is donderdag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nashville overleden. Hij produceerde platen voor Johnny Cash, schreef songs voor Elvis Presley en geldt als ‘ontdekker’ van Jerry Lee Lewis. Clement nam zelf ook een aantal countryplaten op en had een eigen radioprogramma.

Zijn koosnaam ‘cowboy’ kreeg Clement toen hij in zijn studententijd steelguitar speelde in een countryband. In 1956 ging hij als producer werken voor Sam Phillips in diens Sun Studio in Memphis, Tennessee, vaak beschouwd als geboorteplaats van de rock-’n-’roll. Daar was hij nauw betrokken bij de opnamen van onder anderen Johnny Cash – voor wie hij de doorbraakhit Ballad of a Teenage Queen schreef , Roy Orbison, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis. Laatstgenoemde kwam de studio binnenlopen toen Sam Phillips op reis was. Maar Clement hoorde onmiddellijk Lewis’ talent, aarzelde geen moment en nam Crazy Arms met hem op – later gevolgd door Whole Lotta Shakin’ Goin’ On en tal van andere successen.

In 1959 ging Clement als producer voor RCA in Nashville werken en ontwikkelde zich in de jaren 60 tot een veelzijdig speler in de muziekindustrie. Hij produceerde onder meer Johnny Cash’ Amerikaanse nummer één hit Ring of Fire. Clement bleef tot enkele jaren geleden actief in de muziek en toerde in 2007 nog door Europa, waarbij hij ook enkele concerten in ons land gaf.

In 1987 werd de Amerikaan benaderd door U2 om een album met de groep op te nemen in de legendarische Sun Studio, waar hij zijn carrière ooit begonnen was. De naam van de groep zei de producer helemaal niets en hij wilde het aanbod eigenlijk afwimpelen. Maar enkele mensen in zijn omgeving wisten Clement ervan te overtuigen dat U2 toch heus een heel serieuze band was en de veteraan ging met de Ieren in zee. Het resultaat is een handvol tracks die verschenen op het U2-album Rattle and Hum.