Robert Long inspireerde Gerard Cox

Een brief van zanger Robert Long die acteur Gerard Cox vlak voor het overlijden van Long ontving, vormde de inspiratie voor de solovoorstelling van Cox die binnenkort in première gaat. Long schreef de brief aan zijn goede vriend twee maanden voordat hij overleed aan de gevolgen van kanker.

‘Met enige regelmaat denk ik aan en over je’, schreef Long. ‘Zo af en toe maak ik me zorgen om jou. Ik meen je te zien veranderen. Soms lijkt het alsof je bozer bent geworden. Sneller geïrriteerd en minder geïnteresseerd in zaken waar je je vroeger druk over maakte. En ik vraag me dan wat zorgelijk af hoe je de toekomst dan ziet. Ik zie je niet opeens gaan vissen, postzegels verzamelen of vogels spotten. Waar nog bijkomt dat je, zoals je van de zomer zelf zei, waarschijnlijk het hoofdstuk ‘lekkere jonge wijven’ ook wel achter je hebt.’

Long deelt met Cox zijn angst dat ‘mijn geestige, creatief kankerende en veelwetende vriend zou veranderen in een ongeïnteresseerde knorrige zeur. Als je vindt dat ik me bemoei met dingen waar ik niets mee te maken heb, moet je dat maar lekker laten weten, maar ik zal het niet met je eens zijn omdat ik met je te maken heb. En hopelijk nog heel lang.’

De brief is een dierbaar bezit gebleven en hangt tegenwoordig ingelijst bij Gerard thuis. De eerlijke brief was het beginpunt voor de openhartige voorstelling die de nu 79-jarige Cox maakte. Want hoe ga je om met herinneringen, vriendschappen en het passeren van de tijd? COX is van 7 november 2019 tot en met 2 februari 2020 overal te zien in de Nederlandse theaters. Patrick Stoof regisseert de voorstelling en Dick van den Heuvel schreef het script. De première staat gepland op 24 november 2019 in Theater aan de Schie in Schiedam.

Robert Long (1943-2006) was een openlijk homoseksuele zanger, schrijver, cabaretier en presentator. De zanger schreef vaak felle liedjes waarin hij duidelijk een statement maakte: hij was stellig voor het milieu en seksuele tolerantie en tegen het kapitaal, de kerk en hypocrisie.

Hij maakte tientallen albums en kreeg diverse prijzen, waaronder zes Edisons en een Gouden Harp. Zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of later uit 1974 stond 118 weken in de hitlijsten. Long had zijn grootste hits met nummers als Iedereen doet het, Flink zijn en Vanmorgen vloog ze nog. Voor de VARA presenteerde de zanger jarenlang het programma Tien voor taal.