Richard Groenendijk afgekickt

Richard Groenendijk is afgekickt van social media: 'Ik voel me alsof ik met sigaretten ben gestopt. Zo’n nare ex-roker die tegen anderen zegt: ‘Hè, zit je nou weer op dat ding te staren?’

In een openhartig interview in het AD is cabaretièr Richard Groenendijk openhartig over zijn nieuwe show 'Om Alles!'. Zijn meest persoonlijke show ooit. Vol over loslaten en afscheid nemen. 

In het gesprek vertelt hij over zijn verslaving aan social media: 'Ik ben er inmiddels mee gekapt. Weg Instagram en Facebook. Weg Twitter. Volgens een Deens onderzoek zijn de mensen die het meeste op Facebook posten het ongelukkigst. Geloof ik meteen. Het is één grote goed-nieuwsshow. Als ik die mensen tegenkom, strookt dat zelden met hun elektronische enthousiasme', zo legt hij uit. 

Niet dat hij nou zoveel beter was: 'Ik deed er ook aan mee, hoor. Kijk mij eens vanavond bij Bette Midler in New York zijn. Op een bepaald moment word je er niet goed van. Wéér lezen hoe iemand heeft gekookt. Hoe de kinderen zwemmen, carnaval vieren, in de kerstboom hangen. Ik heb een week genoteerd wat ik niet had mogen missen. Niks dus!'

Juist omdat hij niks gemist had, besloot hij te stoppen met het gebruik van social media. Een keuze die bepaald niet makkelijk was omdat de websites inspelen op je persoonlijke gevoel: 'Ik ben nu afgekickt, want het is verslavend. Facebook houdt je in een wurggreep. Je verwijdert je account, maar hangt nog twee weken in de lucht. En je krijgt mails: weet je het zeker? Over vier dagen ben je alles kwijt… Het is mentaal niet gemakkelijk', vertelt hij openhartig.