Rechercheur Ria is krimi met een knipoog

De nieuwe SBS-serie Rechercheur Ria is een politieserie met een knipoog. Dat vertelt Birgit Schuurman die in de serie de rol van rechercheur Lydia speelt.

Het programma gaat over rechercheur Ria, gespeeld door Ellen Pieters. Ze lost moorden op, maar is tegelijkertijd ook een alleenstaande moeder van een tweeling en huisvrouw. "Het is expres een serie met een beetje een ouderwetse insteek, dat zie je bijvoorbeeld terug in de geluiden als er een spannende scène komt", legt Schuurman uit. "Dat is een bewuste keuze."

Ria is een beetje een chaotische en op het eerste oog wat onhandige rechercheur, Lydia is juist het tegenovergestelde. "Ze is superprofessioneel en rechtlijnig. En ze staat heel anders in haar vak dan Ria", legt Birgit uit. "Zo'n karakter heb ik nog nooit eerder gespeeld."

Succes

Birgit hoopt dat de serie, die het programma Danni Lowinski op de woensdagavond gaat opvolgen, een succes wordt. Maar met kijkcijfers is ze nog niet bezig. "Daar ben ik ook helemaal niet in thuis. Ik hoop gewoon dat mensen hier van gaan genieten." Een eventueel tweede seizoen van de serie ziet Birgit wel zitten.

De actrice die al even niet te zien was op televisie vindt het heerlijk om weer in een serie te spelen. "Ik vind het zo leuk om het allemaal te kunnen doen", vertelt ze over de combinatie zingen, toneel en acteren. "Ik ben echt heel happy nu." Birgit bracht verschillende cd's uit, maar of ze dat binnenkort weer gaat doen, weet ze niet. "Ik zeg niet dat ik het nooit meer ga doen, maar ik weet het nog niet." Wat ze al wel weet, is dat ze tussen mei en juni weer op de planken staat met het stuk Vijftig tinten…de parodie.

Rechercheur Ria is vanaf woensdagavond bij SBS6 te zien.