×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Raymond Thiry: ‘Het had heel anders met mij kunnen aflopen’

Raymond Thiry: ‘Het had heel anders met mij kunnen aflopen’
4.12.2019 -

Met veel succes is de film Penoza: The Final Chapter in première gegaan. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Raymond Thiry (60), een acteur zonder opleiding die ooit begon als automonteur.


Penoza: The Final Chapter beleefde de grootste landelijke Nederlandse publiekspremière ooit. Raymond Thiry speelt daarin crimineel Luther, ondanks dat hij als acteur een atypische achtergrond heeft. ‘Dat kun je wel stellen. Ik ben als automonteur begonnen. Ik heb geen opleiding tot acteur gevolgd, ik kan maar één kunstje en dat heb ik mezelf aangeleerd’, aldus Raymond. Op een gegeven moment kwam hij bij een klein theater terecht dat hem de kans heeft gegeven om te leren wat het is om teksten op te lepelen zonder dat het gespeeld overkomt. ‘Vanaf dat moment, ik was 30 jaar, heb ik gewerkt als acteur’, vertelt hij.

Thiry heeft niet alleen geen toneelopleiding gedaan, hij heeft ook geen middelbareschooldiploma. ’De basisschool heb ik afgemaakt, toen heb ik drie jaar middelbare school gedaan en vervolgens ben ik in een nevel van cannabis de straat op gegaan. Op mijn zestiende ben ik uit huis gegaan en gaan kraken. Het had heel anders met me kunnen aflopen’, vertelt hij aan Weekend. Hij is er dan ook zeker niet trots op dat hij geen opleiding heeft. ‘Ik ben nu mijn Engels en Duits aan het bijspijkeren vanwege rollen in het buitenland en ik red me er aardig, maar ik merk toch dat ik die opleiding niet heb.’

Ook interessant:

Lang gekoesterde droom Vivian Reijs in vervulling

Monique en André nemen afscheid van oma Corrie

Openhartige Wendy van Dijk: ‘Ik heb alle veiligheid achtergelaten’