Placeholder

Prinses Beatrix peettante Cecilia

Prinses Beatrix heeft vandaag de doopplechtigheid bijgewoond van haar peetkind prinses Cecilia Maria Johanna Beatrix de Bourbon de Parme. Het prinsesje is het tweede kind van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en prinses Annemarie. De rooms-katholieke doop werd verricht door bisschop Gianni Ambrosio van Piacenza, in de doopkapel van de kathedraal van de Noord-Italiaanse stad.

Carlos en Annemarie kozen voor de doop van hun tweede kind om 'historische en symbolische’ redenen voor Piacenza. Prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, voert sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de titels 'hertog van Parma en Piacenza’. Oudste dochter prinses Luisa Irene is in september 2012 in Parma gedoopt. Bij de doop van haar zusje protesteerde zij op de arm van haar vader zo luid, dat ze werd weggehaald. Cecilia huilde bescheiden toen ze werd gedoopt met water uit de rivier de Jordaan en Spanje.

Tientallen inwoners van Piacenza verwelkomden Beatrix bij aankomst met applaus. De prinses was één van de in totaal 5 peetouders van het prinsesje, dat vorig jaar op 17 oktober enkele weken te vroeg werd geboren. De andere peetouders waren prinses Cecilia van Bourbon-Parma, Hans Gualthérie van Weezel, prinses Margarita en Véronique Kakebeeke-Gualthérie van Weezel.

Carlos zei zich thuis te voelen in Italië, in het bijzonder in Piacenza en Parma waarvan hij de hertogstitel voert. ''We worden hier zo warm ontvangen", zei hij. De historische banden met zijn familie zijn eveneens belangrijk, zo stelde hij, al is het al meer dan 150 jaar geleden dat zijn overgrootvader Roberto hier op de troon zat.

De tientallen belangstellenden voor de eeuwenoude kathedraal kwamen dan ook niet om 'hun' hertog te zien, maar Beatrix, in Piacenza nog altijd 'regina d'Olanda', koningin van Nederland.

Prinses Viktória, echtgenote van prins Jaime, vertelde zaterdag in Piacenza dat ze voor het eerst op stap waren zonder hun in februari geboren dochter prinses Zita. Over de doop van hun eersteling hebben ze nog niet nagedacht. ''We komen hier om ideeën op te doen", aldus Jaime. De prins vestigt zich later dit jaar met zijn gezin in Rome. De tweelingbroer van prinses Margarita is benoemd als Nederlands ambassadeur bij de paus.

Jaime en Viktória trouwden in oktober vorig jaar in Wijk bij Duurstede. Het kerkelijk huwelijk was enkele dagen later in Apeldoorn. Op 21 februari van dit jaar werd hun dochtertje Zita Clara geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Prinses Zita is het vijfde kleinkind voor prinses Irene.