Prins Bernhard verkocht Fabergéstuk

Prins Bernhard zou in het diepste geheim een Fabergéstuk uit 1901 uit de collectie van de Nederlandse koninklijke familie hebben verkocht. Dat blijkt uit een reconstructie die juwelendeskundige Erik Schoonhoven in het tijdschrift Royalty publiceert. Het unieke dienblad van de beroemde Russische hofjuwelier Fabergé is nu waarschijnlijk vele miljoenen euro’s waard.

Het dienblad was een cadeau van de Nederlandse gemeenschap in Sint Petersburg aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik, ter gelegenheid van hun huwelijk in 1901. Jarenlang werd het bewaard in het Koninklijk Huisarchief, maar het voorwerp dook in 1974 onverwacht op in een veilingcatalogus van Christie’s.

Uit de reconstructie blijkt nu dat prins Bernhard het dienblad al in 1963 had verkocht aan de Londense hofjuwelier Wartski. Dat is opmerkelijk, aangezien Bernhard niet in de positie was het dienblad te verkopen. Het erfstuk van koningin Wilhelmina behoorde toe aan Juliana, aangezien zij en Bernhard niet in gemeenschap van goederen getrouwd waren. Volgens Schoonhoven lijkt het erop dat Bernhard de opbrengst dan ook in eigen zak heeft gestoken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen