×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Prins Amedeo mag wat Albert werd verboden

5.07.2014 -

Koning Albert stak vorige maand zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Dat het huwelijk van oudste kleinzoon prins Amedeo plaatsvindt in Rome, bracht prachtige herinneringen boven. Het was immers in Rome dat Albert in 1958 voor het eerst kennismaakte met de temperamentvolle prinses Paola Ruffo di Calabria, die minder dan een jaar later zijn vrouw zou worden.


Albert was in de heilige stad vanwege de intronisatie van paus Johannes XXIII. Albert en Paola wilden ook in Rome trouwen en de paus was bereid hun huwelijk in te zegenen, tot vreugde van het Belgische hof en tot woede en afgrijzen van de Belgische regering. Albert was na zijn nog ongehuwde broer koning Boudewijn tweede in de lijn van troonsopvolging. Zijn huwelijk moest in eigen land plaatsvinden, wat het hof daar verder ook van mocht vinden.

Brussel kreeg zijn zin, de paus bedacht een elegante oplossing en 55 jaar later, in april van dit jaar zaten Albert en Paola op het Sint Pietersplein op de eerste rij bij de heiligverklaring van Johannes XXIII.

Dat Amedeo vandaag in Rome trouwt, in dezelfde week dat zijn grootouders 55 getrouwd zijn, komt door zijn Italiaanse bruid, de in Rome geboren Elisabetta 'Lili' Rosboch von Wolkenstein. In haar geval mocht het huwelijk volgens oude traditie wél in het thuisland van de bruid plaatsvinden. Passend ook, aldus Amedeo, want ze hebben elkaar in Italië voor het eerst ontmoet.