Peter R. de Vries maakt rechtsomkeert

Peter R. de Vries, die vanochtend om tien uur zou getuigen in het proces tegen Willem Holleeder, heeft rechtsomkeert gemaakt toen hij bij aankomst in de gerechtsbunker in Osdorp door de beveiliging moest.

Volgens omstanders zei hij dat hij 'zich niet ging uitkleden', toen hij bij de controle zijn schoenen moest uittrekken. Het is niet bekend of De Vries later terugkeert voor zijn getuigenis.

De advocaten van Willem Holleeder en het Openbaar Ministerie (OM) vinden dat Peter R. de Vries desnoods moet worden gedwongen vandaag en donderdag te komen getuigen in het proces tegen 'De Neus'.

Dit bleek vandaag bij aanvang van de zitting. Advocaat Sander Janssen was net als de rechtbankvoorzitter 'verbaasd' over het vertrek van De Vries, maar zei het niet los te kunnen zien van wat eerder bij de onderzoeksrechter gebeurde: 'Daar vond hij al dat de regels die voor iedereen gelden, niet voor hem golden. We zien hier hetzelfde. Wie in dit gebouw door de beveiliging wil, moet zijn schoenen uittrekken. Dat doen wij als advocaten ook'.

Janssen zei eerder bij de onderzoeksrechter te hebben gevraagd De Vries te gijzelen toen hij daar weigerde vragen te beantwoorden. Dat verzoek lieten de verdedigers van Holleeder vallen toen de misdaadverslaggever wel bereid was in de rechtszaal te getuigen. Janssen noemde de ondervraging en getuigenis van De Vries 'van groot belang' voor het proces.

Volgens de strafpleiter moet een sterk appel op De Vries worden gedaan alsnog te komen getuigen. Weigert hij dat, dan moet hij met een zogenoemd 'bevel medebrengen' worden gedwongen.

De aanklagers schaarden zich achter het standpunt van Janssen. De rechtbank heeft de zitting onderbroken voor beraad.

De Vries heeft in de zaak tegen Holleeder eerder niet willen getuigen bij de onderzoeksrechter. Om die reden stond rechtbankvoorzitter Frank Wieland het hem begin februari niet toe de strafzaak bij te wonen. Hij werd toen naar huis gestuurd toen de ondervraging van Holleeder begon. Peter was alleen bereid te getuigen voor de rechtbank. Hij zou dan ook vandaag persoonlijk ondervraagd worden over Holleeder.

Holleeder wordt in de strafzaak beschuldigd van een reeks liquidaties. Hij ontkent.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen