Peter Heerschop

Peter Heerschop vreesde Viggo Waas te verliezen na herseninfarct

Cabaretier en schrijver Peter Heerschop hield rekening met het allerergste toen hij eind maart werd gebeld dat zijn goede vriend en collega Viggo Waas was getroffen door een herseninfarct. In de nieuwe aflevering van de podcast Dit komt nooit meer goed van Malou Holshuijsen en Roos Schlikker vertelt Heerschop voor het eerst uitgebreid over de periode na het infarct van Waas.

“Zijn vrouw belde op die maandagmiddag en zei: het is heel slecht met Viggo, hij wordt nu met de ambulance naar het AMC gebracht. We moeten rekening houden met het allerergste”, memoreert Heerschop. De twee mannen kennen elkaar al vier decennia en ze traden ruim dertig jaar samen op met de groep Niet Uit Het Raam (NUHR).

Heerschop vertelt hoe hij met een klein gezelschap moest wachten in de wachtkamer. “Zijn trainer was erbij, hij was ingestort tijdens een training. Hij bleef maar zeggen: ze waren er heel snel bij. Daar hield ik mij maar aan vast. Ik zeg: vertel het nog maar een keer.” De operatie die Waas moest ondergaan duurde ruim een uur. “De ic-arts zei dat de ingreep goed verlopen was, maar we juichten niet. Want het gezicht van de verpleegkundige gaf daar geen enkele reden voor”, vertelt Heerschop geëmotioneerd in de podcast.

Twee keer geluk

De cabaretier kreeg weer enige hoop toen Waas zijn ogen opende en in de handen van zijn bezoek kneep. “Hij knikte, had zijn oog half open. Ik zeg: haal die buis uit zijn keel, hij heeft pijn! We strelen zijn handen. Hij knijpt in onze handen. Ik snap nu wat de uitdrukking ‘je mag in je handjes knijpen’ betekent”, zegt Heerschop. Hij eindigt zijn verhaal met een zin die een arts tegen hem sprak toen hij zelf, in 2007, werd getroffen door een lichte hartaanval. “Ieder mens heeft twee keer in zijn leven geluk. Alle andere keren moet je het zelf oplossen.”

Inmiddels gaat het weer veel beter met Waas. De twee vrienden staan volgende week zondag in de Kleine Komedie in Amsterdam, met een voorstelling over de Olympische Spelen. Zij praten met grote sporters over de prijs van succes en de vraag hoe ver zij willen gaan voor de overwinning. In het voorjaar gaan zij met een ensemble toeren met een nieuwe theaterversie van de Deense filmhit Festen.