Pauw en Witteman vrijdag extra lang

Jeroen Pauw en Paul Witteman nemen afscheid van hun talkshow Pauw & Witteman op Nederland 1. Vrijdag is de laatste uitzending, die met 2 uur extra lang duurt.

De presentatoren gaan door met eigen programma's. Witteman gaat het komende seizoen een programma doen over muziek, terwijl Pauw in zijn eentje een talkshow gaat presenteren. Pauw presenteerde het programma P&W overigens al eerder alleen, toen zijn compagnon in 2010 enige tijd uit de roulatie was wegens behandeling van prostaatkanker.

Bij wijze van afscheid zond de VARA deze week na het laatste Journaal de hoogtepunten uit van 8 jaar Pauw & Witteman. Ook in de show zelf kwamen deze week al enkele opmerkelijke zaken voorbij die de afgelopen jaren waren voorgevallen aan de stamtafel.

Wijnincident

Opmerkelijk was het zogenoemde wijnincident tijdens de uitzending van 4 februari 2008. Joran van der Sloot gooide toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries een glas wijn in het gezicht. Volgens De Vries moest Van der Sloot meer weten over de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. Deze uitzending was jarenlang met ruim 2 miljoen kijkers de best bekeken aflevering van de show.

Alleen de uitzending van 30 april 2013, waarin werd teruggeblikt op de inhuldiging van koning Willem-Alexander trok met ruim 2,1 miljoen meer kijkers. Het was de best bekeken aflevering ooit. De uitzending van 30 oktober 2012 staat op de derde plaats. Meer dan 1,9 miljoen mensen keken toen naar Bram Moszkowicz, die op die dag door de Raad van Discipline uit het ambt van advocaat was gezet.

Kijkcijfers

Ondanks deze successen daalden de kijkcijfers al enige tijd. Deze tendens werd nog versterkt sinds Humberto Tan in augustus begon met zijn talkshow RTL Late Night op RTL 4 rond hetzelfde tijdstip.

Ook was er kritiek op Pauw & Witteman. Zo kwam PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak in 2012 in botsing met de presentatoren toen ze kandidaat was voor het partijleiderschap. Albayrak verweet haar tafelheren dat ze niet geïnteresseerd waren in haar standpunten, maar alleen in het feit dat ze vrouw is en van Turkse afkomst.