Paul Verhoeven: ‘Showgirls ruïneerde Elizabeth Berkleys carrière’

Dat Elizabeth Berkley nooit een grote Hollywoodcarrière heeft gekregen is de schuld van Paul Verhoeven. “Showgirls ruïneerde Elizabeth Berkleys carrière”.

Dat stelt de Nederlandse regisseur in een interview met New York Daily News.

“Als iemand daar de schuld van moet krijgen, zou ik het moeten zijn. Ik dacht dat het interessant was iemand zo te portretteren.” In Verhoevens Showgirls speelde Berkley de hoofdrol van Nomi Malone, die in Las Vegas een ster wil worden in grote dansshows. De film uit 1995 werd gebombardeerd tot een van de slechtste films ooit.

Ook Verhoevens leven werd ‘moeilijker’ na het verschijnen van Showgirls, maar Berkley kreeg het volgens de regisseur veel zwaarder te verduren. “Hollywood keerde haar de rug toe.” Volgens Verhoeven dacht Berkley, die in de jaren negentig faam vergaarde als Jessie Spano in Saved by the Bell, dat ze dankzij Showgirls ‘de volgende Meryl Streep’ zou worden.

Verhoeven vertelt dat ook Charlize Theron auditie deed voor de rol van Nomi. “Ze was goed en wilde de rol graag, maar omdat ze toen nog onbekend was zeiden we nee.” Volgens de regisseur heeft Theron geluk gehad dat ze naast de hoofdrol in Showgirls greep. “Ik wil haar daarmee feliciteren, want anders had ze twintig ellendige jaren gehad.”