Patrick Kluivert klaagt Van Gogh-rover aan voor smaad

Patrick Kluivert dient bij het Openbaar Ministerie een klacht in wegens smaad en wellicht laster tegen de inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal.

Dat zegt zijn raadsman Gerard Spong dinsdag in een reactie op de bewering van de Van Gogh-rover Octave Durham, alias Okkie. Die beweert in de speciale Brandpunt-documentaire, die dinsdagavond wordt uitgezonden, dat hij destijds ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

"Kluivert ontkent ten stelligste. We laten hier geen gras over groeien'', aldus Spong in een reactie. "Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven.'' Spong verwacht de klacht nog deze week in te dienen.

Octave, ook wel Okkie genoemd, vertelt in de documentaire die dinsdagavond wordt uitgezonden hoe hij de twee schilderijen stal, maar daarbij wel zijn petje verloor, waardoor de politie hem op het spoor kwam.

Hij ontsnapte naar Spanje en kreeg daar onderdak bij Patrick, die in die tijd bij FC Barcelona voetbalde. De twee kenden elkaar omdat Patrick bij Okkie in de buurt in Amsterdam had gewoond. ‘Natuurlijk zei ik niet dat het vanwege de Van Goghs was. En toen zei hij: 'Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?' Toen zei ik: 'Als ze mij pakken, kom je in alle kranten van de wereld.' Waarop hij zei: 'Dat kom ik toch al,’ aldus Okkie in de documentaire.