‘Overstromingen zijn de schuld van Conchita’

De overstromingen in de Balkan die tientallen mensenlevens eisten en tienduizenden mensen op de vlucht dreven, waren een straf van God nadat Conchita Wurst het Eurovisiesongfestival had gewonnen. Dat stellen patriarch Irinej en andere kopstukken van de Servisch Orthodoxe Kerk. God zou de vloed hebben gezonden als 'goddelijke straf voor hun zonden', verwees hij naar de scene van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. "God wast de Servische zonden af'', stelde hij.

Enkele dagen eerder hadden collega's uit Montenegro eenzelfde boodschap de wereld ingestuurd. De overstromingen zijn 'geen toeval maar een waarschuwing'. De regenval was een teken dat mensen de 'Jezus-achtige figuur' moesten afwijzen. Onduidelijk is wel of bisschop Amfilohije Conchita Wurst, met baard en lang haar, direct koppelde aan Jezus of dat het hem meer om de aanbidding van Conchita ging.

Eerder al had de Russische orthodoxe kerk in scherpe bewoordingen gereageerd op het optreden van Wurst. Zij won op 10 mei de finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen met het nummer Rise Like A Phoenix.