Placeholder

Oud-nieuwslezer Fred Emmer (85) overleden

Oud-nieuwslezer Fred Emmer is overleden. Zijn familie heeft dat aan de NOS laten weten. Emmer was vanaf 1962 meer dan twintig jaar het gezicht van het NOS Journaal, eerst nog bij voorganger NTS. Hij was 85 jaar.

Fred Emmer was nieuwslezer in een tijd waarin presentatoren bijzonder netjes moesten spreken. Hij was daarvan een duidelijke exponent. Zelden versprak hij zich. Over zijn keurige uitspraak zei hij ooit: ‘Er wordt tegenwoordig geen ABN meer gesproken, maar Algemeen Aanvaardbaar Nederlands. Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind. Belangrijker is dat de presentatoren begrijpen wat ze lezen.’

Eind jaren 80 ging Emmer weg bij het NOS Journaal. Kort daarvoor had hij zijn eerste boek uitgebracht, een erotische liefdesbundel met de titel Het Mooiste Van Verleiding… Is Eraan Toegeven. Volgens de nieuwslezer liep de verkoop zo goed, juist omdat er zoveel ophef over was. Na het schrijven ging hij werken voor satirische tv-programma’s, zoals VPRO’s Waskracht. Deels omdat er brood op de plank moest komen, deels omdat hij ‘een latente behoefte om mijzelf te ironiseren’ had. Eind jaren 90 was hij presentator van de RTL5-quiz Nieuws en Nonsens.

Naar eigen zeggen had de nieuwslezer last van ‘een chronische twijfel over de zin van het leven’. Hij kwam er eerlijk voor uit dat hij ijdel was.

Volgens zijn oude werkgever NOS is Emmer op kerstavond vredig overleden.