Oscars voor Olivia Colman en Rami Malek

Olivia Colman heeft zondagnacht tegen de verwachtingen in de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol gewonnen. De Britse actrice won het beeldje voor haar vertolking van de labiele koningin Anne in The Favourite. Rami Malek won de Oscar voor beste mannelijke rol van het jaar gewonnen. De acteur kreeg de prijs voor zijn vertolking van Queen-zanger Freddie Mercury in megahit Bohemian Rhapsody.

De verwachting was dat Glenn Close deze prijs in de wacht zou slepen. De 72-jarige actrice was favoriet voor haar rol in The Wife, over een vrouw die zich haar hele leven heeft weggecijferd ten faveure van haar man. Colman excuseerde zich tijdens haar bedankspeech tegenover Close. ‘Glenn, je bent al mijn hele leven mijn idool: ik had dit niet zo gewild.’

Verder prees Colman haar andere mede-genomineerden, waaronder Lady Gaga. Zij was in de race voor haar rol in het drama A Star is Born. Gaga won eerder op de avond wel een beeldje voor beste song. De Oscar voor Colman is de eerste van tien nominaties die The Favourite heeft mogen verzilveren.

Rami Malek, die al stapels prijzen won, was ontroerd toen hij op het podium stond. Hij bedankte zijn moeder en zijn overleden vader. ‘Hij heeft dit niet mogen meemaken, maar ik weet dat hij toekijkt’, aldus de acteur.

De winnaar verwees in zijn toespraak naar Freddie Mercury en het feit dat zowel de zanger als hijzelf immigranten zijn. ‘Freddie was een homoseksuele immigrant die zichzelf durfde te blijven’, aldus Malek. ‘Dat ik zijn verhaal heb kunnen delen op deze manier, bewijst dat we met z’n allen verlangen naar dit soort verhalen.’