OM eist voorwaardelijke werkstraf in smaadzaak Brandt Corstius

In de smaadzaak tegen journalist Jelle Brandt Corstius heeft het Openbaar Ministerie donderdag een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. Het OM vindt dat dat de journalist zich schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Brandt Corstius had zich zorgvuldiger moeten uitlaten, vindt het OM.

Brandt Corstius deed in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks.

Speculaties

Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wilde hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie. Brandt Corstius noemde niet de naam van zijn vermeende verkrachter, maar Van Dam werd korte tijd na de publicatie onderwerp van speculaties. Volgens Van Dam ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij deed verschillende keren aangifte van smaad.

Eerdere aangiftes geseponeerd

De eerste aangiftes zijn door het OM geseponeerd. Het gerechtshof besloot dat het OM hem toch moest vervolgen en dat de zaak voor de rechter moest komen.