Nieuwe kerk bruikbaar

De Nieuwe Kerk in Delft is eventueel gewoon te gebruiken voor de uitvaart van prins Friso indien de koninklijke familie dat wenst. Dat zegt de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk, Arco Valkenburg.

"Wij zijn bereid te helpen indien nodig'', zegt Valkenburg. "Wij wachten de berichtgeving en de wensen van de koninklijke familie af.''

De Nieuwe Kerk staat wegens een restauratie weliswaar binnen en buiten in de steigers, maar praktische bezwaren tegen een koninklijke uitvaart zijn er niet. Valkenburg: "We houden elke zondag twee erediensten. Bij het restauratieplan denk je ook na over een koninklijke uitvaart.''

De steigers in de kerk en de beschermingsconstructie boven het graf van Willem van Oranje zullen bij een dienst in de Nieuwe Kerk wel zichtbaar zijn. "Het is aan de koninklijke familie of dat bezwaarlijk is'', aldus Valkenburg.

Eerder opperde Valkenburg het gebruik van de Oude Kerk in Delft, waar de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Friso met prinses Mabel in 2004 plaatsvond. De Oude Kerk is met maximaal 1000 zitplaatsen iets kleiner dan de Nieuwe Kerk, die ondanks de restauratie van gewoonlijk 1000 zitplaatsen uit te breiden is naar 1500 zitplaatsen.

Ook een combinatie van gebruik van beide kerken, met een koninklijke uitvaartdienst in de Oude Kerk en bijzetting in de koninklijke crypte in de Nieuwe Kerk, behoort volgens Valkenburg desgewenst tot de mogelijkheden.